** ROMANIA – Risk management, Justice, Foreign affairs, National and Civil Defense **

euro.jpg

ROMANIA – Risk management, Justice, Foreign affairs, National and Civil Defense

Reclame
Explore posts in the same categories: 1

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “** ROMANIA – Risk management, Justice, Foreign affairs, National and Civil Defense **”

 1. ARTICOL Says:

  179 de taxe si tarife vor fi eliminate sau comasate
  15 Apr 2009

  In perioada urmatoare vor fi eliminate sau comasate 179 de taxe si tarife, din totalul de 486, ceea ce reprezinta o scadere de 36,6% fata de nivelul actual, urmand ca pana la sfarsitul lui iunie sa fie elaborate actele normative

  in acest sens, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
  “Din totalul de 179 de taxe si tarife ce urmeaza a fi reduse, 36 vor fi anulate, iar 143 vor fi comasate. Pana la finalul lunii iunie urmeaza sa elaboram toate actele normative pentru introducerea acestor masuri”, a spus Pogea, citat de NewsIn. Astfel, la Ministerul Mediului vor fi reduse si comasate 60 de taxe si tarife, la Ministerul Administratiei – 22, la Secretariatul General al Guvernului – 25, la Ministerul Economiei – 16 – si la Ministerul Transporturilor – 8.

  Ministrul a mai spus ca vor fi eliminate si comasate 11 taxe si tarife de la Agentia Nationala Sanitar Veterinara, 5 taxe impuse de Ministerul Sanatatii, 11 tarife la Ministerul Transporturilor, cate 6 de la Ministerul Muncii si de la Ministerul Justitiei, respectiv 8 taxe si tarife de la Ministerul Comunicatiilor.

  La sfarsitul lui martie, Pogea anunta ca multe taxe si tarife vor fi reduse si comasate, iar masura de reducere a poverii administrative va avea loc foarte rapid. ”Este nevoie de reducerea parafiscalitatii. Multe taxe si tarife vor fi reduse si comasate. Nu discutam ca trebuie sa platesti 30 de lei, ci de timpul pe care o persoana fizica sau o companie il pierde pentru plata acestora”, declara Pogea la acea data.

  Sursa: Wall-Street

 2. expert Says:

  Ce sunt CDS-urile
  Un credit default swap (CDS) este un instrument financiar derivat care are scopul de a transfera expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix (credite, obligatiuni) intre doua parti. Acest tip de instrument derivat a fost lansat de JP Morgan in anul 1997. Cumparatorul unui CDS este protejat impotriva riscului de neplata al respectivului instrument cu venit fix (default risk) in timp ce vanzatorul CDS-ului garanteaza bonitatea titlului care face obiectul swap-ului. Astfel, riscul de neplata este transferat de la detinatorul titlului cu venit fix la vanzatorul swap-ului. In cazul in care, de exemplu, un investitor detine o obligatiune (presupunem ca aceasta va fi rascumparata la valoarea nominala) si cumpara un CDS, el este cumparator al swap-ului si va primi valoarea nominala a obligatiunii, daca emitentul se afla in situatia de a nu putea plati cupoanele aferente si intra in incapacitate de plata.

  CDS este similar unei asigurari deoarece ofera cumparatorului swap-ului protectie impotriva riscului de neplata, de downgrade sau orice alt eveniment negativ care afecteaza perceptia asupra bonitatii emitentului (si implicit pretul obligatiunilor emise de acesta). Vanzatorul contractului isi asuma riscul de credit in schimbul unei plati periodice asemanatoare unei prime de asigurare (spread-ul) si este obligat sa plateasca numai daca are loc un eveniment negativ. Cum CDS-ul nu este direct legat de un anume instrument, ci face numai referire al acesta, cumparatorul de CDS poate obtine protectie, dar si profit, atunci cand emitentul nu isi indeplineste obligatiile. Stingerea obligatiei vanzatorului se face fie prin livrarea valorii cash a obligatiunilor, fie a obligatiunilor de acelasi tip daca in contract se prevede astfel. Daca nu are loc niciun eveniment care sa afecteze calitatea creditului emitentului, vanzatorul swap-ului primeste plata periodica de la cumparator si obtine profit.

  Protectie si speculatie
  Ca si modalitate de protectie (hedging) un contract CDS poate fi utilizat daca se doreste reducerea expunerii la riscul de credit fara a vinde obligatiunile (ex. din motive fiscale). O a doua utilizare a CDS este legata de posibilitatea de a specula asupra calitatii creditului unei anumite entitati emitente. Data fiind cresterea exponentiala a pietei CDS, care a depasit cu mult valoarea pietei obligatiuniloir si a altor tipuri de credite la care ar putea face referire, este evident ca functia speculativa a devenit predominanta ( la jumatatea anului 2007 valoarea totala a CDS ajunsese la 45 trilioane de dolari iar in 2008 la circa 57 trilioane). In plus, insasi existanta si evolutia unor tipuri de astfel de swap-uri ofera o imagine asupra bonitatii (calitatii creditului) entitatii emitente de obligatiuni, prin analiza raportului dintre vanzatorii si cumparatorii swap-urilor. Alegand modul in care doresc sa mizeze pe situatia emitentului, marii investitori pot castiga acces la maturitati ale obligatiunilor care nu sunt disponibile, acces la piata obligatiunilor cand aceste titluri nu pot fi cumparate pe piata sau posibilitatea de a investi in imprumuturi externe fara asumarea riscului valutar (aceasta strategie inseamna de fapt ca swap-urile pot replica un portofoliu de obligatiuni). Astfel se obtine un portofoliu “sintetic” de obligatiuni, care are aceeasi expunere la riscul de credit si genereaza fluxuri de numerar conform pozitiei asumate (vanzator/cumparator).
  Tranzactionarea CDS
  CDS-urile sunt tranzactionate foarte activ, deoarece putine sunt pastrate pana la scadenta. Valoarea unui CDS fluctueaza in baza evolutiei probabilitatii ca emitentul sa se confrunte cu un eveniment negativ. O probabilitate mai mare de a surveni un astfel de eveniment ar face CDS mai valoros pentru cumparator si mai putin valoros pentru vanzator. Opusul se intampla daca scade probabilitatea unui eveniment negativ. De exemplu, un investitor ar putea specula deteriorarea calitatii creditului unui emitent, cumparand protectie pentru un interval scurt de timp si sperand sa profite de pe urma tranzactiei. Inchiderea pozitiei (exit-ul) poate fi facut prin vanzarea acestuia catre o terta parte, inchiderea poztitiei prin cumpararea unui contract opus, sau prin reglarea diferentelor cu contrapartea contractului actual. Deoarece CDS se tranzactioneaza pe o piata de dealeri (OTC) iar activele suport sunt evaluate prin aplicarea unor modele, acest tip de investitie este recomandat in principal investitorilor institutionali. Piata CDS este nereglementata iar contractele ajung sa fie tranzactionate atat de mult incat uneori este dificil de aflat identitatea celeilalte parti, ridicandu-se problema capacitatii sale de a acoperi riscurile pe care si le asuma. Acest caz s-a aflat la originea unor pierderi financiare masive inregistrate de unele companii in contextul actualei crize, cand companiile in cauza au constatat ca, desi detineau CDS, protectia nu a putut fi asigurata de detinatorul obligatiei de plata, care le cumparase in scop pur speculativ.

  Perceptia asupra riscului, evidentiata de spread-ul CDS
  Spread-urile CDS (credit default spreads) sau pretul asigurarii contra riscului de neplata reflecta perceptia asupra riscului asociat de investitori unor titluri de credit emise de o entitate, iar atunci cand acestea sunt cumparate de jucatori internationali, reflecta si perceptia asupra riscului de tara.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: